Skip to content

Træt af Hovedbundsproblemer? Sådan undgår du Svamp, Eksem og Skæl..

Vi er mange der kender til ubehag og irritation i hovedbunden. Der mange grunde til disse problemer opstår, men fælles for dem er, at langt de fleste kan afhjælpes ved at bruge den rette shampoo.

Vi vil her gennemgå de mest gense former for hovedbundsproblemer, samt guide dig til at finde netop det produkt der passer til din hovedbund. Så fat mod hvis du er frustreret over problemer med din hovedbund, vi er her for at hjælpe dig.

De mest almindelige komplikationer der opleves i hovedbunden skyldes ubalancer i hudens talgkirtler, samt mangel på naturlige olier. Symptomerne vil tit være rødme og kløe i hovedbunden, der oftest skyldes en tør hovedbund. Men en ubalance i hudens talgkirtler kan også føre til mere hæmmende og alvorlige problemer, som svamp og eksem.

Vi anbefaler disse produkter

Shampoo Balsam Hårkur
Redken Shampoo Goldwell Balsam Revlon Hårkur
Cutrin Bio+ Shampoo Kerastase Balsam Redken Hårkur
Sebastian Shampoo Paul Mitchell Balsam Wella Hårkur
Kerastase Shampoo Wella Balsam Lanza Hårkur
Paul Mitchell Shampoo Redken Balsam Davines Hårkur

Hvorfor har jeg svamp i hovedbunden?

Gærsvampen er den mest normale form for svamp. Den findes helt naturligt i huden på os alle, og dermed ikke noget du skal være bange for. Svampen opstår ved en overproduktion af talg, der dermed vil medføre en ubalance i hovedbunden.

Ubalancen kan opstå ved solbadning, hormonelle forstyrrelser, kraftig svedproduktion eller hos personer med et lavt immunforsvar. Foruden en kraftig kløen i hovedbunden, kan svampen også fremkomme som brunlige skælpletter på hvid hud og som hvide skælpletter på brun hud.

Hvorfor har jeg eksem i hovedbunden?

En ubalance i talgproduktionen kan som sagt også føre til eksem i hovedbunden. Her kan gærsvampen være med til, at forværre denne tilstand således, at det bliver til skæleksem.

Denne form for eksem trives bedst i fedtet hår og rammer både børn og voksne. Hvor den hos voksne vil vise sig i områder med stor talgproduktion, som skorper og skæl, vil den hos børn ofte fremkalde rødme og danne gullige skorper i hovedbunden. Derudover mistænker man gærsvampen for at forværre børneeksem.

Da gærsvampen ofte er med til at forværre eksemen, vil det i sådan et tilfælde være gærsvampen der skal behandles.

De gode råd for at undgå at få komplikationer med gærsvampen, er at have en almindelig god hygiejne og sundhedstilstand. Det er vigtigt at du vasker dig regelmæssig og ikke deler håndklæder med andre.

Hvorfor har jeg sår i hovedbunden?

Alle der har oplevet hovedbundsproblemer kender til fristelsen for, at klø og kradse i den irriterede hovedbund bliver så stor, at det ikke muligt at lade hver. Problemet er desværre bare, at det kun vil forværre situationen, da det kan føre til sår og i værste tilfælde også infektioner som stafylokokker og streptokokker.

Lad derfor for alt i verden vær med at klø! Derudover kan sårene opstå ved bumser, knopper i hovedbunden, tør hovedbund, skæleksem samt dårlig hovedpleje.

Sårene vil i mange tilfælde se mere alvorlige ud, end de egentlig er. Dette skyldes at det ligner sprækker. Det skal dog påpeges, at hvis det bløder voldsomt, skal du kontakte den nærmeste læge med det samme. Dette gælder også hvis sårende skyldes slag efter en ulykke, da der i de værste tilfælde kan opleves indre blødninger i hovedet eller i hjernen.

Hvorfor har jeg bumser i hovedbunden?

Det evige problem med bumser, eller akne om man vil, kender vi alle til i ansigtet. Hvad mange ikke ved, er at det er lige så normalt at få bumser i hovedbunden. Det skyldes at hårsækken blokeres med en overproduktion af talg, samt snavs og sved.

Dette bevirker at en ellers normal godartet bakterie spærres inde. For at komme ud vil bakterien omdanne blokaden til andre stoffer, der kan briste porerne. Det vil skabe en irritation for hovedbunden, der er så stor og voldsom, at bumser til vil opstå.

Hvordan behandles hovedbundsproblemer?

Med den rette shampoo kan de mest almindelige hovedbundsproblemer nemt afhjælpes. Her er det vigtigt at påpege, at du altid skal prøve en shampoo i minimum 6 uger, før du vurderer virkningen. Dog skal du kunne mærke en forskel inden for 2-3 uger.

Derudover er det ikke lige meget hvilken type shampoo der bruges. Det kan være en omstændelig opgave, at finde frem til den rette shampoo. Dette fordi, det oftest er nødvendigt at prøve flere forskellige mærker, da produkterne indeholder forskellige ingredienser. Ingen af os er ens, det er vores hovedbund heller ikke, men der er et produkt til os alle.

Det er vigtigt at fastlægge hvad netop din hovedbund lider af. Inddel derfor dit hår med en kam, således at der fremgår en tydelig bane. Det er denne bane du skal kigge nærmere på. Her kan du med fordel få en til at hjælpe dig, da det kan være svært selv at se hovedbunden.

Der skal kigges på om der optræder rødme, ses karspringninger samt hvordan din hud reagerer, hvis du køre en finger langs hovedbunden.

Fælles for de forskellige komplikationer er, at hvis der ikke efter en 6 ugers behandling ses en synlig effekt, er det nødvendigt at du opsøger din læge. Her kan du blive videresendt til en hudlæge, der kan foretage en dybdegående analyse og finde en løsning på netop dit problem.

Derudover kan et godt råd være, at holde dig fra kager og brød. Udover at det er godt for helbredet, fungerer sukker og gær som et vigtigt væksthormon for gærsvampen og medvirker til, at svampen trives i bedste velgående.

Sidder du med ydereligere spørgsmål?

Har du yderligere spørgsmål til netop dit hovedbundsproblem, ønsker du hjælp til brugen af de anbefalede produkter, eller har du et helt andet spørgsmål, er du velkommen skrive en kommentar, også vil vi gøre alt for at hjælpe dig på den bedst mulige måde.

Kender du nogen der har lider af følgende problemer, så send dem dette link så de igen kan få en sund hovedbund, vi ved at det kan tage hårdt på folks selvtillid at have problemer med deres hovedbund.

One Comment

  1. Lisbet Jørgensen Lisbet Jørgensen

    Hvis man som jeg har svamp i hovedbunden hvilke produkter kan i så anbefale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *